Pozdravni govor

Poštovane kolegice i kolege,

pred nama je Sedmi hrvatski psihijatrijski kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Održat ćemo ga u Opatiji od 24. do 27. listopada 2018. godine. Nakon što smo tijekom protekle četiri godine organizirali niz raznih stručnih i znanstvenih skupova posvećenih pojedinim psihijatrijskim temama i područjima, sada se, kako se to uobičajilo na našim kongresima, okrećemo cjelokupnoj psihijatriji. Na kongresu ćemo govoriti o svim psihijatrijskim područjima i predstavit ćemo rezultate naših najnovijih stručnih i znanstvenih promišljanja i istraživanja. Kongres ćemo održati pod motom „Hrvatska psihijatrija početkom 21. stoljeća“. Time nas se poziva da svoja istraživanja i promišljanja ne ograničimo samo na zadnje četiri godine, te da se u svojim izlaganjima osvrnemo na sve ono što se u našoj psihijatriji događalo od početka ovog stoljeća. Ali i dalje, s obzirom da u psihijatriji ne počinje i ne završava jednim danom, makar je taj dan i dan početka novog tisućljeća. Na Kongresu ćemo progovoriti o svim psihijatrijskim temama i uspjesima koje postižemo na planu liječenja i rehabilitaciji kao i cjelokupnoj zaštiti naših pacijenata. Isto tako ćemo progovoriti o svim problemima koji nas, kao nositelje psihijatrijske službe i kao društvo i pojedince koje preuzimaju odgovornost za naše bolesnike, muče.

S ovim kongresom ponovo se, nakon 20 godina vraćamo u Opatiju „bajnu“. Naime, naš drugi kongres, održan je u Opatiji 1998. godine (prvi je održan u Splitu 1994., treći u Osijeku 2002., četvrti u Cavtatu 2006., peti u Šibeniku 2010., a šesti u Zagrebu 2014.). Ovaj povratak u Opatiju nije slučajan. Naime, u Opatiji godinama održavamo naše Hrvatske psihijatrijske dane kojima je ona, Opatija, postala sinonim. Ove godine, 15. hrvatske psihijatrijske dane, zbog potrebe racionalizacije, održavamo zajedno, ili istodobno, s održavanjem kongresa. To ćemo učiniti u petak, 24. listopada, trećeg dana Kongresa. Specijalizanti iz psihijatrije i mladi psihijatri predstavit će svoje radove, odnosno prikaze slučajeva onako kako su to radili u posljednjih 15 godina.

Organizacija simpozija i poster sekcija po pojedinim psihijatrijskim temama, a, uz opće teme, povjerena je našim istaknutim psihijatrima koji se tim područjima psihijatrije uže bave i koji su na tom planu prepoznati. Hvala njima i hvala svima vama što ćete, uz svakodnevni iscrpljujući rad, naći snage i vremena te na našem Kongresu izvijestiti o rezultatima svog znanstvenog i stručnog rada. Posebno zahvaljujemo kolegama iz inozemstva koji će nam se pridružiti i s nama podijeliti svoja iskustva i otkrića.

S uvjerenjem da ćemo ovim kongresom okrenuti još jednu uspješnu stranicunaše psihijatrije, jednako vrijednu onima koje su okretali naši učitelji, srdačno vas pozdravljam i do viđenja u Opatiji.

 

Prof. dr. sc. Vlado Jukić,
predsjednik HPD-a i
predsjednik stručnog i organizacijskog odbora Kongresa